Josephinum Renovation

The Josephinum, which was built at the end of the 18th century, is considered the most important example of classicist architecture in Vienna. The draft foresees the development of the building in the central axis via the Van-Swieten Saal, which forms the entrance to the exhibition area. On the right, the temporary exhibitions are placed, whereas on the left the tour through the exhibition begins. This leads via the east staircase to the upper floor, which is entirely reserved for the exhibition space and the library. Sanitary facilities and storage facilities are compact and easily accessible around the vertical cores oriented. In the central axis of the upper storey is the large auditorium located, which is completely restored, including retracted storey ceiling. Via the stairs in the west wing, visitors return to the ground floor, complete the tour and finally reach the café from here. The entire administration and related facilities are located on the 2nd floor.

  • Client: Bundesimmobiliengesellschaft m.b.H.
  • Joint Venture Architecture: in cooperation with eep architekten and Arrea arhitektura
  • Team Competition: Juliane Geldner, Ana Golmajer
  • Competition: January 2018
  • Competition Result: First Prize
  • Visualization: Rok Willenpart

Comments are closed.