MedUni Campus Mariannengasse

The design focuses on an urban developed within a Viennese block with a publicly accessible ground floor, courtyards and a central garden. All of the institute’s workspaces are grouped around this large private garden in the middle of the block, which is the heart of the building. A garden as an ideal place for social interaction. On the ground floor, a system of public paths and galleries will cross the block and connect the three covered courtyards. In the center, the café overlooking the square as the centerpiece of public space. The semi-public area of the university campus on the first floor is oriented towards the three courtyards. A large hall on the second floor forms the central hub for the development of the five research institutes and the arrival of the employees via the escalator leading up from the ground floor.
The new facades are given a uniform appearance in order to make the structural intervention appear as an action that closes the block. The façades have a vertical component that takes into account the environment and its proportions to interpret the complex traditional facades.

  • Client: BIG – Bundesimmobiliengesellschaft m.b.H.
  • Joint Venture Architecture: Cooperation partner of Gina Barcelona Architects
  • Team Competition: Jero Gutirrez, Aivaro Valcarce, Juan Garcia, Caria Liaudó, Emilian Hinteregger, Juliane Geldner
  • Competition: April 2018
  • Visualization: Gina Barcelona Architects

Comments are closed.